donderdag 30 mei 2013

Dyslexie in de klas

                                    Linker- en rechter hersenhelft

 
 
Als leerkrachten zoeken naar hoe zij hun leerlingen met dyslexie kunnen begeleiden in de klas, is het handig om iets te weten over de werking van de hersenen.

Dankzij hersenonderzoek weten we inmiddels meer over de werking van de hersenen, ook bij leerprocessen.
De hersenen zijn grofweg te verdelen in een linker- en rechterhersenhelft, ook wel de visueel-ruimtelijke en verbale helft genoemd. De meeste mensen gebruiken beide hersenhelften.

Uit onderzoek blijkt dat het opnemen en verwerken van informatie bij mensen met dyslexie met name via de rechter hersenhelft verloopt.
De rechter hersenhelft kan zintuiglijke en beeldende informatie gelijktijdig verwerken. Dit betekent dat mensen met dyslexie snel in staat zijn het geheel van een situatie of les kunnen zien en bij bijvoorbeeld een probleem direct een oplossing voor zich zien.
Die oplossing onder woorden brengen is een ander verhaal. Daarvoor is de linker hersenhelft nodig om woorden aan de (beeld-) gedachten te koppelen. Dyslectici zoeken dan ook naar woorden om hun gedachten te uiten. In het onderwijs worden dit woordvindingsproblemen genoemd.
Als een leerkracht dit bij een leerling waarneemt, kan hij samen met de gegevens van leerlingvolgsysteem kijken of er misschien sprake is van dyslexie.

                                                Tijd en planning

 
Omdat we weten dat tijd en planning vooral een activiteit van de linker hersenhelft is en dit niet de dominante kant van dyslectici is, kunnen we beter begrijpen waarom leerlingen met dyslexie zoveel moeite hebben met het plannen van hun werk, hun weektaak en het zelfstandig doorwerken in de klas.
 
Voorbeeld
Leerlingen met dyslexie dromen vaak weg tijdens het zelfstandig werken in de klas. Een reden kan zijn dat de leerling de instructietekst van een opdracht niet goed begrijpt en niet meer weet wat hij moet doen. De leerling heeft geen idee hoeveel tijd er voorbij gaat als hij niets doet.
 
Om de leerling hierin te ondersteunen kan een leerkracht een afspraak met de leerling maken, dat hij naar de tafel van de leerkracht mag komen om de instructietekst voor te laten lezen en een voorbeeld te geven.
 
Om de weektaak overzichtelijker te maken voor de leerling met dyslexie, is het handig om de weektaak in dagtaken om te zetten. Daarmee kan de leerling overzicht houden wat er die dag van hem of haar verwacht wordt.